Elektrikli Araba Şarj İstasyonları
Elektrikli araba şarj istasyonları alanları, belli benzin istasyonlarının içerisinde yer almaktadır. Türkiye’de elektrikli araçların satış rakamları da yükselmeye başladı. Özellikle yerli araç TOGG ile beraber elektrikli araç merakı daha da arttı. Elektrikli araçların artışına bağlı olarak araçların şarj istasyonlarında da satıca artış bekleniyor. Türkiye’de elektrikli araba şarj istasyonu sayısı 3.457 olarak belirtilmiştir. Bunların 818’ini özel kullanım amacıyla oluşturulan şarj istasyonları oluşturuyor. Geriye kalan istasyonların ise 2.639’u halkın kullanımına açıktır. Bu istasyonlarda bulunan soket sayısı şimdilik 4.500 adettir.
Konu Başlıkları
Türkiye’de İlk Şarj Ünitesi Ne Zaman Kuruldu?
Elektrikli araçların Türkiye’deki ilk şarj ünitesi 2008 yılında kurulmuştur. Yıl 2011 olduğunda hala sadece tek bir ilde şarj ünitesi bulunmaktaymış. Elektrikli araçların yaygınlaşması ile beraber artan şarj istasyonlarının neticesinde şu an Türkiye’nin 81 ilinde de şarj istasyonları bulunuyor. Bu istasyonların %15 oranında bir kesimini ise DC denilen hızlı şarj istasyonları oluşturuyor.
Elektrikli Araba Şarj İstasyonları Kendi Evimize Kurulabilir Mi?
Evde şarj istasyonu kurmak vergisiz bir şekilde mümkün değildir. Şarj istasyonları halka açık ve halka kapalı olarak ikiye ayrılmak üzere birçok bölgeye hızla kurulmaya devam etmektedir. Ancak isterlerse elektrikli araba sahipleri kendi evlerine de şarj istasyonu kurabilir.
Şarj İstasyonlarında DC ve AC nedir?
Şarj istasyonları DC ve AC olmak üzere 2’ye ayrılır. DC, hızlı şarj sağlayan ancak maliyeti yüksek olan şarj istasyonudur. Şarj istasyonlarının kurulumu için gerekli olan maliyet kurulumu sağlayan firmanın kullandığı malzemelere göre farklılık göstermektedir. Fakat karşılaştırdığımızda DC şarj istasyonu için gerekli yatırım, AC şarj istasyonu için gerekli yatırımın yaklaşık 9 katını bulmaktadır. Elektrikli araçlarda, AC şarj istasyonlarında şarj süresi daha uzun olmaktadır. AC şarj ünitesinde bir araç 3 ile 6 saat arasında şarj olabilirken, DC şarj ünitesinde gerekli süre yaklaşık 55 dakikadır.