Lastik Bijonu Ne Tarafa Sökülür?
Lastik bijonunun sökülmek istendiği durumlarda saat yönünün tersine doğru çevrilmeleri gereklidir. Lastik bijonu, birkaç kez saat yönünün tersine doğru çevrildiği zaman kolaylıkla gevşeyecektir. Daha fazla gevşetilmesi, bijonun sökülmesine neden olacaktır.
Konu Başlıkları
Sökülmeyen Bijon Nasıl Sökülür?
Yerinden çıkmayan bijonun çıkarılabilmesi için yapılması gereken şeylerden biri, jant kapağının çıkarılmaya çalışılmasıdır. Bijon anahtarı kullanılarak yapılacak bu işlem ile beraber, yavaşça bijon anahtarı saat yönünün tersine doğru döndürülmeye çalışılır. Yavaş hareketler ile bir süre uğraşılmasından sonra kolaylıkla bijon yerinden çıkmaya hazır olacaktır.
Lastik Nasıl Sökülür?
Araba lastiğinin sökülme işlemi, öncelikli olarak lastik üzerinde yer alan jantın çıkarılması ile başlatılır. Daha sonra lastik bijonunun yerinden çıkarılması gereklidir ve bijon anahtarı ile bu işlem gerçekleştirilir. Kriko kullanılarak lastiklerin yerden yaklaşık olarak 3-4 cm yükselmeleri sağlanır. Bu işlemden sonra ise havaya kaldırılan lastik yerinden çıkarılır ve yenisi yerleştirilerek bijonlar sabit duracak şekilde tutulur. Lastik bijonu sağlam lastik yerine koyulurken dikkat edilmesi gereken durumlardan biri, bijonların fazla sıkılmamasıdır. Eğer fazla sıkılırsa lastik hareket edemeyecek konuma geleceğinden araba çalışsa da gitmez.
Bijon Ne Kadar Sıkılmalı?
Yeni lastiğin yerleştirilmesinden sonra bijonların sıkılmaları, en fazla 5 veya 6 diş olarak yapılmalıdır. Bijonların ilgili civataya tutunmaları gereken mesafe en fazla 3 cm olarak bilinir. Bu nedenle de lastiğin değiştirilmesinden sonra bijonların 5-6 diş kadar sıkılmaları sabitleme işlemi için yeterli olacaktır.
Teker Sökme Anahtarı Nedir?
Bijon veya tekerlerin sökülmesi amacı ile kullanılmakta olan anahtar, lastiklerin arabadan çıkarılması ve yerine yeniden yerleştirilebilmesi için kullanılan, artı şeklinde olan bir tür anahtardır. Bijonların kolay bir şekilde sökülmesi ve yerlerine yerleştirilebilmesi amacı ile kullanılan bu anahtar, genellikle demirden yapılır. Kolay ve basit bir kullanıma sahip olmasından dolayı genellikle lastik bijonu sökecek ya da takacak olan kişiler tarafından tercih edilir. Bijon anahtarının her arabada bulunması zorunludur. Olası bir lastik patlaması ve yolda kalma durumunda genellikle kurtarıcı aletlerden biri olarak bilinen anahtarlar arasında yer alır.