Lastik Nasıl Sökülür?
Lastiklerin sökülme işlemleri için öncelikle jantların çıkarılması gereklidir. Jantların çıkarılmasından sonra lastik yerde biraz kaldırılır. 3 ya da 4 cm kadar yukarıda durmasından sonra lastik üzerinde yer alan somonlar yerinden çıkarılır. Lastiklerin sökülme işlemleri, tüm bijonların çıkarılmasından sonra tamamlanmış olacaktır.
Konu Başlıkları
Lastik Değiştirme Malzemeleri Nelerdir?
Lastik değiştirirken kullanılması gerekli malzemeler, kriko, bijon anahtarı ve sağlam bir lastiktir. Bunun dışında gece saatlerinde ve yalnız başına lastiklerini değiştirmek isteyen kişilerin yanlarında el feneri ile beraber lastikleri sabit tutabilmeleri için birkaç tahtaya ihtiyaçları olabilir. Özellikle araziye çıkan araçlarda bu malzemelerin bulundurulması, araç sahiplerinin her şey için hazırlıklı olmalarını sağlayacaktır.
Lastik Değiştirme Zamanının Geldiği Nasıl Anlaşılır?
Lastiklerin eskimesi ve değiştirilmeleri için en uygun olan zaman dilimi, lastikleri dış kalınlıklarının 1.5 mm kalınlığının altına inmesinden sonradır. Bu kalınlık seviyesinin altına inilmesinden sonra genellikle lastiklerin tutuş kabiliyeti azalır ve bu nedenle de yapılan frenler araçlar için daha geç gerçekleşir. Bu durum da pek çok kazanın yaşanmasına neden olabilir. Lastiklerin sökülme ve yenilerinin satın alma işlemleri, mutlaka bu kalınlığa inilmesinden önce yapılmalıdır.
Araç Lastik Değiştirirken El Freni Çekilir Mi?
Lastik değiştirme işlemini gerçekleştirirken el freninin çekilmesi gereklidir. Özellikle eğimli yerlerde kalındığı durumlarda arabanın ileri ya da geriye doğru kaymaması amacı ile kişilerin araçlarının el frenlerini çekmesi, böylelikle de araçlarının güvenliklerini sağlamaları gereklidir.
Lastik Değiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Lastiklerin değiştirilebilmesi esnasında dikkat edilmesi gereken durumlardan en önemlisi, lastiklerin yerinden çıkarılmasından sonra yeniden yerine monte edilme işlemleridir. Lastiklerin jantlardan sonra yerinden çıkarılma işlemleri, genellikle kolay gerçekleşir. Lastiklerini sökmek isteyen kişilerin zorlanabilecekleri noktalardan biri, lastiklerin sıkışmış durumda olmasıdır. Ancak yeni lastiklerin yerine takılması esnasında bijonların fazla sıkılmamasına dikkat etmek gerekir. Eğer bijonlar 5 ya da 6 dişten fazla sıkılırsa kırılma ihtimalleri olabilir. Bijonların kırılması da lastiklerin yerine herhangi bir şekilde tutulamamalarına, tutulmayışları da araçların hareket etmeyişine neden olabilir. Bundan dolayı da daha önce hiç lastikleri değiştirmemiş kişilerin bu noktada dikkat etmeleri gereklidir.